Ангел Джамбазки: Железниците са най-надеждният и „зелен“ транспорт и по време на криза

23 юни 2020  |   0 коментара

За мен водещ приоритет ще е изграждането на железопътната връзка между България и Северна Македония. Инвестицията в този вид наземен транспорт не е само енергийно устойчива, тя осигурява гаранция за успешното преодоляване на кризи от национален и наднационален мащаб.

Това каза евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по време на дебатите в транспортна комисия в Европейския парламент.

Ето и цялото изказване от зала:

Уважаема г-жо председател,

Скъпи колеги,

Ако има иновация, която да е оставила трайна следа в развитието на нашия континент, то това със сигурност ще са железниците. За нас европейците тя е символ на индустриалното развитие, на стремежа за прогрес и обединение. В днешни дни ние си поставяме за цел железниците да са символ на нашето устойчиво развитие, постигната декарбонизирана мобилност и свързаност. Тези принципи са залегнали в основите на нашата обща европейска транспортна политика, още от планираните преди 20 години транс европейски транспортни коридори за конвенционална и високоскоростна мрежа. Макар за изминалите години да има сериозен напредък в областта на общностното законодателство, пред железниците продължава да стои предизвикателството за тяхната оперативна съвместимост, скорост и най-вече мрежова свързаност. И ако технологично сме готови да отговорим на първото предизвикателство, то все още съществуват бели петна по отношение на постигането на желаните скорости и свързаност. Това е особено видимо, когато става въпрос за работата по коридора Ориент - Източно Средиземноморие, чието довършване тепърва трябва да бъде ускорено със съвместни усилия и воля на заинтересованите страни. Тук е мястото да отбележа за интеграцията на Западните Балкани с железопътната мрежа на Европейския съюз. За мен водещ приоритет в тази насока е изграждането на железопътната връзка между България и Северна Македония.

В заключение - днес, повече от всякога, значението на железниците продължава да е ключово при свързването на хора и превоза на стоки. За разлика от въздушния, водния и шосейния транспорт, които изпитаха сериозни затруднения поради Covid-19 кризата, железниците се превърнаха в най-надеждния начин за трансгранично транспортиране на стоки без да бъдат нарушени веригите на доставки. Железниците са най-надеждният и „зелен“ транспорт и по време на криза. Това показва, че инвестицията в този вид наземен транспорт не е само енергийно устойчива, тя осигурява гаранция за успешното преодоляване на кризи от национален и наднационален мащаб.

Искрено се надявам, че Европейската година на железопътния транспорт ще постигне заложените си цели.

Благодаря Ви за вниманието!

Видео от изказването вижте тук>>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *