Ангел Джамбазки: Да се върне наименованието Българско главно мюфтийство

Ангел Джамбазки: Да се върне наименованието Българско главно мюфтийство

15 март 2019  |   0 коментара

Ангел Джамбазки, представител на България в ЕП от ВМРО, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Предложението на ЕП да се прекратят преговорите с Турция за членство в ЕС

Припомняме, че Ангел Джамбазки е единственият български евродепутат гласувал „за“ в Европарламента за прекратяването на преговорите за членство на Република Турция в Европейския съюз.

Защо отказвате да преговаряте, попита водещата Клара Маринова.

Ангел Джамбазки отговори:

Защото Турция не е европейска държава! Турция няма място в ЕС, защото не е европейска държава – нито ценностно, нито цивилизационно, нито политически.

Той продължи, че Турция се намесва във вътрешните работи на България, като организира две политически партии, ДПС и ДОСТ, превзема Главното мюфтийство, вкарва ислямисти, ислямизира циганите в гетата. Всичко това е достатъчно основание да кажем не на Турция в ЕС.

Законът за вероизповеданията

ГЕРБ усети, че хората в България много остро реагират и започна да се оправдава, че няма да амнистира дълговете, а ще ги разсрочва, но не казват в какъв срок. Вие сте управляващи заедно с ГЕРБ, как реагирате на тези доста странни грешки, които допуска ПП ГЕРБ, попита водещата Клара Маринова.

Ангел Джамбазки отговори, че, според него, решението за опрощаване на дълговете на дадено вероизповедание е тежка политическа грешка. Той продължи, че това събужда подозрения за сделка между ГЕРБ и ДПС. ВМРО няма как да подкрепи подобни нередни предложения и затова от самото начало са били твърдо против. От ГЕРБ са дали на заден ход, което не е някаква изненада и се случва редовно. Идеята да опростиш дълговете само на едно вероизповедание, което има над 4000 имота, което ги дава под наем, е меко казано скандално, категоричен бе евродепутатът.

Ангел Джамбазки обясни, че сегашното ръководство на Главното мюфтийство е дошло на власт буквално след преврат, като законният мюфтия Недим Генджев е бил отстранен от длъжност. Според него, сегашният главен мюфтия има връзки с терористичната организация „Мюсюлмански братя”. Евродепутатът заяви, че от Главното мюфтийство буквално изнудват българската държава и заплашват.

Направи много силно впечатление едно от младите момчета в мюфтийството, мисля, че е техен говорител, заяви еднозначно, с едно върховно спокойствие, че ако не се опростят дълговете, те ще се радикализират, как така, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че наистина това си е директно изнудване и заплаха:

Това не можем да го допускаме, тук трябва да се наложи държавния ред. Мюфтийството трябва да бъде българска държавна институция, трябва да си върне наименованието Българско главно мюфтийство, Българско мюсюлманско вероизповедание! Тази институция трябва да бъде под контрола на българската държава и който се опитва да се мисли за ислямски терорист, трябва да бъде наказан съгласно нормите на действащото законодателство.

Любопитно изказване направи и премиерът, той каза - ние не преговаряме с ДПС, ние не се интересуваме от ДПС, ние защитаваме интересите на мюсюлманите в ГЕРБ. Не мога да разбера как защитават мюсюлманите в ГЕРБ като опрощават дългове на мюфтийството, попита водещата Клара Маринова.

Джамбазки отговори, че това наистина е много противоречиво изказване. Българските мюсюлмани са добри български граждани и те нямат нужда някой да опрощава на мюфтийството дълговете и да се появява Мустафа Хаджи с Мерцедес, който струва 200 000 евро, категоричен бе той.

Ангел Джамбазки обясни, че ВМРО и ОП са предложили императивно да се забрани финансирането на всяко едно вероизповедание от чужди източници. Това е било отхвърлено от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Изборният кодекс

Ангел Джамбазки определи Изборния кодекс като още една политическа грешка. Той обясни, че по-голямата част от ОП искат да запазят възможността за пренареждане на листата или така наречената преференция. Според Патриотите от ВМРО, преференцията е възможност гражданите да оценяват работата на политиците. В същото време изглежда, че ГЕРБ и ДПС се опитват да „заключат” листите, да имат собствена вътрешна подредба и никой да не им казва как да си подреждат партийните послушковци. Само че българското общество няма нужда от партийни послушковци, а от действащи политици, категоричен бе евродепутатът.

Кворумът в Народното събрание

Как ще продължите да я карате властта оттук нататък в България, като общо взето ДПС си вдигна много цената, вероятно разбрахте, днес и „Воля” напусна Народното събрание. Как ще продължавате да управлявате в тази ситуация, попита водещата.

Ангел Джамбазки отговори, че това ще стане с мобилизация на народните представители, все пак тяхно задължение е да ходят на работа.

Каква Европа иска ВМРО

Колкото се приближаваме към евроизборите, се изяснява, че българските избиратели се интересуват повече от битката ГЕРБ-БСП, отколкото от евровота. Дискутират се преди всичко вътрешнополитически, български икономически, социални, обществени проблеми. Коментират се състоянието и действията на нашенските власти и институции. Защо? Какво кара българските граждани да подменят еврофокуса и да налагат национална гледна точка в предизборната кампания за евровота, попита водещата Клара Маринова.

Ангел Джамбазки отговори, че националната гледна точка се налага навсякъде, а не само в България. Спецификата на всяка една държава кара нейните граждани да гледат националния интерес:

Навсякъде тази битка е вътрешна и затова ние от ВМРО казваме, че нашата Европа е Европа на отечествата, Европа на свободните държави, които преди всичко гледат националния си интерес и после вече обсъждат общите неща.

Ще се явят ли заедно партиите от малката коалиция на евроизборите?

Очевидно НФСБ върви към самостоятелно явяване на евроизборите, вие с Атака ще успеете ли да постигнете съгласие да се явите заедно, или всяка от трите партии ще се яви поотделно, попита Клара Маринова.

Ангел Джамбазки отговори, че отговор на този въпрос може да даде едва в деня, когато трябва да се регистрират партиите за изборите. От ВМРО смятат, че разумът и отговорността изискват общо явяване на трите партии от ОП. Според него, между трите патриотични формации няма някакви сериозни идеологически различия, единствените пречки са от личен характер.

Само че Вие предварително решихте, че Ангел Джамбазки ще води листата и те се ядосаха, отбеляза водещата.

Събеседникът ѝ отговори, че не е взимано такова решение. Различни структури на ВМРО са правили номинации, но това е вътрешен процес в партията. Според евродепутата, най-честният начин е бил да се направят вътрешни избори:

Ние продължаваме да казваме, че трябва да се явим заедно ОП и да подредим нашата листа с вътрешни избори. Не виждам никаква причина някой да е против подобен процес. Не виждам никаква причина това да не е начин да съберем повече подкрепа и повече прозрачност в процеса на подреждане на листата.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *