Ангел Джамбазки: В ЕП ще защитаваме националните каузи

Ангел Джамбазки: В ЕП ще защитаваме националните каузи

07 май 2014  |   2 коментара

Интервю на Мария Филева за в. „Преса

Ангел Джамбазки е роден на 21 март 1979 г. в София. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на ВМРО от 1997 г. През 2004 г. оглавява младежката организация, а от 2009 г. е зам.-председател на партията. Два мандата е общински съветник в столицата. През 2011 г. е кандидат за кмет на София.

Каква е вашата мотивация да се включите в битката за места в ЕП?

През ЕП могат да бъдат защитавани националните каузи, зад които стои ВМРО. На първо място това е битката за подобряване живота на българите, борбата с монополите. Усвояването на 100 % на евросредствата за България е от изключителна важност, за да се развива родния бизнес и предприемачество.

В ЕП българските представители трябва да водят и борбата за защита правата и свободите на българите в Сърбия и Македония, на които им предстоят преговори за членство в ЕС.

Друга важна тема за нас е да се противопоставим на членството на Турция в ЕС и влиянието на Ердоган във вътрешните работи на България. Той се меси по три линии – чрез ДПС, Реформаторския блок и мюфтийството, което превзе.

За да поставя тези важни теми на дневен ред в ЕП ми е нужно доверието на хората. Аз съм втори в листата на коалиция „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“ и те могат да ме подкрепят като гласуват с 28 в интегралната бюлетина.

Настоявате за повече права на българите зад граница, а отнемате права на малцинствата у нас.

По Конституция на територията на Република България няма малцинства. Ситуацията у нас е такава, че всички общности, които се чувстват различни, всъщност са привилегировани.

Обвиниха и вас като подбудител за случилото се в Розово, заговори се за „селски фашизъм“.

Реакцията на жителите в Розово изглеждаше прекомерна. Но ако погледнете как се живее в малките населени места, ще си дадете сметка защо реагират по този начин. Там хората оцеляват под ръба на социалния минимум. Не можем да ги осъждаме и да ги наричаме селски фашисти. Не знам дали има селски, но със сигурност има либерален фашизъм – на една група рошави персони, чийто хабитат са жълтите павета, живеят над нещата и гледат с презрение на народа си.

Каква всъщност е позицията ви по отношение на сирийските бежанци? Успя ли да се справи държавата с този проблем?

Не, държавата се провали и по времето на Борисов, и сега при Орешарски – от незнание, некадърност, липса на разузнавателна общност и държавотворно мислене. Войната в Сирия вървеше 3 години преди бежанската вълна да стигне до нас. Но трябва да разделим нещата – от една страна, има хора, които бягат от войната. Обаче голяма част от пристигналите в България, не са нито бежанци, нито сирийци, а имигранти от Чад, Судан, Алжир. Приемам, че сирийските бежанци имат нужда от подкрепа, но не и тезата, че трябва да оказваме хуманитарна помощ на африканското население.

Не проявявате ли същото отношение каквото западноевропейците проявяват към нас, налагайки ограничения върху правото ни на свободно движение и достъп до пазара на труда?

Една от причините в Западна Европа да се гледа с лошо око на българските граждани, е фактът, че индивиди, които тук оревават света за правото да се самонаричат „роми“, там твърдят, че са българи.

В рамките на кампанията се обявихте за свещеното и неотменимо право на българските роми да завържат коня си на Айфеловата кула…

Естествено. След като светът трябва да е шарена черга, няма лошо тази черга да се развява и от Айфеловата кула, за да видят на живо многообразието. Пък и там има повече културни забележителности, които могат да бъдат разглобявани за скрап. Щом като ни поучават на либерализъм, демокрация и човешки права, нека ни покажат как се прави. Защото нещо, което на запад се нарича педофилия – да направиш дете на 12-годишно дете, тук се нарича традиция. Защо не се преследва това престъпление срещу личността? Не е ли двоен стандарт? Циганският въпрос е европейски въпрос. 

Какви са другите ви европейски приоритети?

Безспорно борбата с монополите. В момента се говори за общ енергиен пакет, но никой не повдига въпроса, че в момента голяма част от българската икономика продължава да се намира в ръцете на чужди монополи, които изнасят нашите пари извън граница. ЧЕЗ е държавна компания, която има отговорност за чешките пенсионни фондове. Това означава, че когато някоя баба със 120 лв. пенсия си плати тока, формира пенсията на някоя чешка връстничка.

От друга страна, ние не се възползваме и от възможностите да усвояваме европейски фондове. В тази посока трябва да се работи.

Т.е. вие не сте срещу Европейския съюз?

Не, разбира се. Тези, които твърдят, че ЕС е нещо много лошо и ние незабавно трябва да го напуснем, много грешат. Първо, защото повече българи работят извън България. Тези хора издържат фалиралата ни икономика, защото пращат пари на свои близки. Ще ви дам за пример Унгария – всеки чиновник, работещ в ЕК, всеки месец се отчита и унгарското правителство разполага с точна информация какви програми има, как и кой може да кандидатства, колко пари могат да се  усвоят.

Ех, този Виктор Орбан. Всички го давате за пример – леви, десни, националисти. Превръща се в обединителна фигура у нас.

И с основание. Намали ли цената на тока? Може ли да изритва монополи? Промени ли държавата си за добро? Живеят ли по-добре унгарците? Само някой трябва да приложи опита му. Само че нашите палячовци не искат.  

Притеснява ли ви конкуренцията в националистическата ниша?

Няма как да се определяш като националист и да подкрепиш ДПС, за да не дойде Борисов на власт. За ВМРО опоненти винаги ще бъдат ДПС и формацията на Касим Дал, която сега е в Реформаторския блок.

Какви са отношенията ви с ГЕРБ? Бяхте съюзници…

Тази партия пропусна уникален шанс да управлява добре. Възлагаха им се огромни надежди, а те предпочетоха да разпилеят енергия в това да задушават своите потенциални политически съюзници. Отблъснаха хора със залитанията към полицейско-репресивни методи. Опитаха да размажат всичко от центъра до дясно, да го претопят, за да има една единствена партия и в резултат на това вече не управляват.

В интервю за „Преса“ лидерът на вашата партия допусна, че в името на националния интерес е възможно да си сътрудничите и с ГЕРБ, и с БСП за съставяне на експертно правителство.

Политическият израз на родолюбието е просветеният, работещ национализъм. Разбира се, че в името на националния интерес трябва да се водят разговори между партиите, защото хората очакват от управлението да намира най-добрите решения, които да подобрят живота на хората. Разделението на фили и фоби, омразата не е политика. Това работи срещу интересите на нацията. Ако се налага, БСП и ГЕРБ трябва да управляват заедно, но не със старите муцуни, а с експерти.

Това не би ли било безпринципно?

Принципно е да има какво да ядат хората, да има здравеопазване и ред по улиците. Безпринципно е да спекулираш с омразата и да се захранваш от нея. В момента държавата е в ступор, нищо не върви и няма никакво чувство за общност.

Рисувате апокалиптична картина.

Такава е реалността. И ЕП е трибуна, от която тези въпроси могат да бъдат поставяни. Решението е в нашите ръце. Затова е абсолютно необходимо да има предсрочни избори.

Коалиция „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“ е за предсрочни избори за българско Народно събрание. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *