Ангел Джамбазки: Бъдещият ЕС зависи от нас

Ангел Джамбазки: Бъдещият ЕС зависи от нас

04 февруари 2019  |   0 коментара

Важен въпрос е кой твърди, че представлява Европа и че е Европа. Европа не е нито тази сграда, нито сградата на Европейската комисия. Европа като континент и идея съществува от много отдавна. Сега основният въпрос е накъде ще продължи европейският проект след тези избори - дали ще намери своите истински корени, които са в преформатиране на отношенията в посока на Европа на отечествата, или ще продължи да прави двойни стандарти, криейки се зад ЕК, коментира евродепутатът от Европейски консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в изнесеното в Брюксел предаване „120 минути“ по БТВ.

Пакетът „Мобилност“ или т.нар. Пакет „Макрон“ е израз на този двоен стандарт. От една страна ти казват: „Хайде всички да живеем заедно, да плеснем с ръце и да се прегърнем!“, обаче, от друга страна ти казват: „Ние можем да продаваме във Вашето населено място, но Вие не можете! Вие ще идвате при нас като работници“, заяви Джамбазки.

Резултатът от тази политика са точно „жълтите жилетки“, защото президентът Макрон наложи вдигане на цените на горивата във Франция чрез вдигане акциза. И същевременно се опитва да фалира българските фирми и превозвачи, като ги кара да се разхождат с празни тирове в Европа хиляди километри. Така, че въпросът тук е спор за ценности. Бъдещият ЕС зависи от нас и това е оптимистична теория. Това е добрата новина, не лошата, сподели заместник-председателят на ВМРО.

Водещият попита събеседниците си относно обвързването на европейските фондове с върховенството на закона на съответната държава. Всъщност не е ли това път към отпадането на мониторингов механизъм, защото не може и двете?

Подобен механизъм е недопустим и нереден, не заради притесненията на един или на друг, а защото това е абсолютно грубо вмешателство във вътрешните работи на всяка една държава и инструмент за пряка политическа репресия. Ако господин Юнкер по някаква причина, или неговата група, не харесват г-н Орбан, те започват да говорят какви нарушения на човешките права има в Унгария. По същия начин стои и въпросът за Полша. Категорично, това е граница, която не трябва да се преминава и тук върви разговорът за двата пътя за бъдещето на Съюза – дали ще има взаимното уважение и разбиране, когато да речем говорим за охрана на външната граница, или за това да имаме едно и също знаково стопанство от Малко Търново до Хелзинки - това е разумно и би трябвало да го има. Но когато става дума за това да се съберат трима и да решат, че Гошко от 4-ти вход бие жена си, това не е редно и не трябва да се случва, завърши Джамбазки.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *