Ангел Джамбазки: Бъдете добри българи, за да бъдете добри европейци

Ангел Джамбазки: Бъдете добри българи, за да бъдете добри европейци

11 май 2019  |   0 коментара

За безкрайната ценност, която е образованието, за ролята на миналото и настоящето за бъдещето, за задълженията, които всеки от нас има към себе си и страната си разговаря с учениците в горнооряховската ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ Ангел Джамбазки, съобщават от „РегНюз“. Той бе гост в гимназията, за да се срещне с нейните Младши посланици към Европейския парламент. ПГЕЕ е единственото училище в общината, включено в Програмата за училища посланици на Европарламента.

На днешния 9 май всеки отбелязва това събитие, което иска, двете събития не се „бият“. Това, което трябва да си кажем и днес обаче е, че за да бъдеш добър европеец, трябва да си добър българин. А за да бъдеш добър българин, трябва да си силен да знаеш кой си. Иначе ще се люшкаш между фалшиви представи за живота, каза пред учениците Джамбазки.

И в ПГЕЕ той сподели убеждението си, че образованието е безкрайна ценност. Ако не учиш днес, утре може и да е късно. Наученото тук и сега е вашият инструмент за бъдещето Ви. Непрекъснато обучавайте себе си и бъдете добрия пример, дори когато някой Ви се подиграва за това, уважавайте родителите, училището и учителите си. Те Ви дават онази основа, на която да стъпите, за да знаете кои сте, препоръча на младите хора Джамбазки.

Всеки ден е разговор и битка за добруване, продължи той. Вие избирате дали да сте активната страна в тази битка или само да употребявате, да стоите отстрани, да чоплите семки и да повтаряте как нищо не се и няма да се промени. Ако се подведете по общото мнение, че нищо няма да се промени, така и ще стане – нищо няма да се промени. Затова подреждайте света – първо почнете от дома си, после квартала, града, страната, Европа. Не позволявайте да станете част от онзи легион, който си мисли, че ще забогатее с търкане на билетчета. Сега е моментът да изберете себе си и бъдещето си, каза още Джамбазки. 

Три задължения има всеки от нас, смята той. Първото е към миналото, предците, дома, майката, второто – към настоящето, към света, в който живеем, и третото – към бъдещето, децата. Това е цикълът на живота, коментира още гостът. Вашата роля за бъдещето тепърва започва, затова учете, пътувайте, но се връщайте в родината си, призова Джамбазки.

По традиция в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ той бе посрещнат с хляб и сол. Учениците обаче го изпратиха с песен, създадена от десетокласниците Александър Никифоров и Мартин Райков.

Джамбазки остана изключително впечатлен от творбата на момчетата и анонсира, че те ще бъдат поканени да я представят на концерт в София на 24 май. От своя страна Джамбазки подари реплики на картини на училището.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *