Ангел Джамбазки апелира за спазване на Договора за добросъседство между България и Македония

Ангел Джамбазки апелира за спазване на Договора за добросъседство между България и Македония

29 ноември 2018  |   0 коментара

Европейският парламент обсъжда докладите за страните от Западните Балкани. Български евродепутати отправиха остри критики срещу Македония и правителството на Зоран Заев. Според тях, антибългарската кампания в бившата югославска република продължава.

Това се случи на пленарна сесия на Европарламента в Брюксел. Там депутатите обсъждаха докладите за напредъка на петте страни от Западните Балкани, които искат да се присъединят към ЕС - Сърбия, Македония, Косово, Албания и Черна гора.

Тревожи ни това, че от страна на правителството на Зоран Заев договорът с България не се спазва или се спазва много бавно. Отдавна трябваше да приключи езикът на омразата, не трябваше да се правят антибългарски изказвания. Това тревожи българското общество, каза Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти, цитиран от Клуб Z.

Заев се бави, обещава на всекиго всичко, но не изпълнява задълженията си. И това няма да доведе до добър краен резултат. Нашият призив към него е да спазва този договор, ако желае да продължава да получава подкрепата и на нас като европейски представители от българското общество като цяло, допълни Джамбазки.

Ангел Джамбазки отправи критики и към властите в Косово за отношението им към българското малцинство там. При това се обърна към еврокомисаря по добросъседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан, който бе в залата.

Искам да обърнете по-сериозно внимание на правата и законните интереси на различните малцинства в Косово. Защото има съществени проблеми и провокации. Те са видими, а не могат да бъдат оставени по този начин. По-специално, разбира се, обръщам внимание на правата и законните интереси на българската общност в Косово, каза той.

Джамбазки изтъкна също, че напрежението в отношенията със Сърбия, както и вътрешното напрежение в самото Косово не са в интерес нито на гражданите му, нито помагат на пътя му към ЕС.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *