Ангелов: Турция иска да направи всички мюсюлмани в България турци

Ангелов: Турция иска да направи всички мюсюлмани в България турци

02 април 2019  |   0 коментара

Имало ли е турска намеса във вътрешната политика на България? Думите на турския външен министър Чавушоглу, че промените в Закона за вероизповеданията у нас нарушават човешките права и свободи, което наложило намесата на Турция, бяха коментирани от Юлиан Ангелов от ВМРО, секретар на ПГ „Обединени патриоти“ в студиото на „Още от деня“ по БНТ.

Патриотът е категоричен, че е недопустимо изказването на турския външен министър, затова и ВМРО проведе протест пред посолството на Турция в София с настояване за извинение.

Тази държава постоянно прави опити за намеса във вътрешните ни работи чрез партии като ДПС, ДОСТ и подобни, каза Ангелов.

ВМРО е категорично против предложението на партия ДОСТ за признаване на национално малцинство и промяна в Конституцията в тази посока, заяви Юлиан Ангелов.

Внесли сме и сигнал в прокуратурата за проверка партия ДОСТ и действията, които предприема срещу българската държава и Конституцията. Нашата държава е еднонационална и не признава национални малцинства. Има хора от различни етноси и религии, което по никакъв начин не ги лишава от права. Българската конституция е достатъчно демократична и дава права на всеки български гражданин, отбеляза той.

Според него извън всякакво съмнение е, че става дума за провокация от страна на Лютви Местан и неговата партия.

Проблемът е, че Турция и определени протурски кръгове в България - националистически, радикални, ислямистки, това са определени партии извън парламента, които споменах, а и тази на Касим Дал, искат всички мюсюлмани в България да бъдат направени турци, каза Ангелов.

Основната цел е всички мюсюлмани в България да бъдат направени турци. Това е и политиката на Турция от повече от 10 години, това е и политиката на Местан, натърти той.

Юлиан Ангелов даде конкретен пример със скорошно посещение на външната комисия от българския парламент в Турция за среща с тяхната външна комисия. Председателят на турската външна комисия е заявил пред колегите депутати от комисията по външни работи в българския парламент, че в България има 1,5 млн. турци, на които не им се разрешавало да ходят на джамия и да говорят на турски език. Тогава нашата делегация е напуснала срещата, заяви Ангелов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *