Ангелов: Справянето с битовата престъпност не търпи отлагане

26 май 2015  |   0 коментара

Единственото решение, което ще успокои местните хора, е циганите да бъдат изселени от там. Така народният представител от Патриотичния фронт и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов коментира случая в община Гърмен.

Той бе поканен в „Нюзрум“ по Нюз7 да дебатира по темата с ескалацията на напрежението в Гърмен и с. Марчево между българи и цигани заедно с лидера на „Евророма“ Цветелин Кънчев. Кънчев обаче не пожела да дискутира проблема заедно с представителя на Патриотичния фронт и затова водещите на предаването разделиха двамата участници.

Ако аз си построя незаконно една къщичка пред Вашата телевизия, ще бъде съборена, даде пример Ангелов. Той заяви, че не е бил свидетел общината да поема грижата да намира жилище на хора, чиито незаконни постройки са премахвани.

Заради огромните мащаби на битовата престъпност в страната депутатът напомни, че още когато е било сформирано това правителство Патриотичният фронт е провел среща с министъра на вътрешните работи и прокуратурата и е било изразено единомислие, че трябва да се направи работна група. Нещата са се забавили обаче след оставката на министъра.

Ангелов информира, че се правят постъпки за подновяване на тези срещи и с новия вътрешен министър Румяна Бъчварова. Целта им е да се потърсят най-правилните политики, не само като законодателство, които да се провеждат за справяне с битовата, етническа престъпност.

В съседна Румъния във всяко едно село има по една патрулка и двама полицаи. Там има няколко милиона цигани, много повече като брой и като съотношение от България и също има напрежение. Държавата Румъния обаче явно не е абдикирала от задълженията си - превантивните мерки и респектирането на хората дава ефект, посочи депутатът. Явно има начин и мерки, които да се случат, за да се овладее проблемът, каза той.

Според Ангелов българската полиция трябва да е в селата, където има битова престъпност и напрежение. Още повече, че България на глава на населението се падат по най-много полицаи в цяла Европа, допълни той и бе категоричен, че всичко е въпрос на организация и желание, за да се свърши работа.

Голяма част от политическите партии, най-вече ДПС, имат интерес към циганите и организират тяхното преселване и заселване с цел да гласуват на следващи избори. Политиците носят своята вина, защото не вземат мерки да се спре това, коментира още народният представител.

Друга мярка, което ще помогне, е регламентирането на дейността на доброволните отряди, смята Ангелов.

Той напомни, че битовата етническа престъпност е една от няколкото теми от особена важност за Патриотичния фронт. Затова и справянето с нея е заложено по идея на Патриотите в управленската програма на правителство. Ако някои теми търпят отлагане във времето обаче, то битовата престъпност не е сред тях, категоричен е Ангелов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *