Ангелов: Затворът не превъзпитава

17 март 2015  |   0 коментара

От Патриотичния фронт сме категорично против да отпадне наказанието „доживотен затвор без право на отмяна“, защото смятаме, че при липсата на смъртно наказание би трябвало да има все пак някаква справедливост, някакво възмездие за близките на жертвите на жестоки престъпления.  За нас, като законодатели, е изключително важен дебатът по темата за смъртното наказание, защото искаме да чуем мнението на хората. Това заяви народният представител Юлиан Ангелов в „Здравей, България“ по Нова телевизия

От 2002 г. ВМРО говори по темата за възстановяване на смъртното наказания, заяви депутатът и по този начин опроверга тезата, че сегашната позиция на Патриотите е популистка и се търси някакъв обществен дивидент.  Дебатът стана актуален и медийно интересен след поредните жестоки престъпления, аргументира се той.

Не се знае светът на къде отива, не се знае Европа на къде отива.  Дали в миналия век сме подозирали, че ще има „Ислямска държава“? Та в този ред на мисли, нищо не е предначертано и дебатът за смъртното наказание не е затворен, каза Ангелов.

Подкрепяме хората, които искат връщането на смъртното наказание. Те са в правото си, защото чувстват липсата на справедливост, заяви народният представител.

Очевидно е, че в момента затворът не превъзпитава престъпниците. Убиецът на Вероника от Велико Търново е рецидивист, убивал и грабил и преди.  Вместо да е на свобода и да извърши поредното си престъпление, той е трябвало да бъде в затвора.

Ангелов обясни, че в последните 25 г. благодарение на различни лъжеправозащитни организации длъжностните лица, които отговарят за сигурността на гражданите, са наплашени, че ще им бъдат повдигнати обвинения в превишаване на права. Ще бъдат обект на разследване заради това, че вършат работата си. Да не говорим, че могат да бъдат обвинени в „етническа нетолерантност“, защото псевдозащитниците се интересуват от правата само на една част от обществото.

Задължително ще подкрепим промени, които целят поне част от криминалния контингент да бъде превъзпитан и да се приобщи към обществото. За съжаление това засега не се получава. Очевидно е, че в момента българските затвори не са място, което превъзпитава, напротив – получава се обратното, от затвора излизат по-престъпни хора.

По отношение на случая в Правец, в който цигани убиха 64-годишния Стоян Николов, Ангелов посочи, че не вярва затворът да превъзпита двамата задържани извършители  - на 15 и 18 години.  Депутатът посочи, че не вижда шанс за тези деца за превъзпитание. Когато бъдат освободени и се върнат в средата си, ще продължат да извършват престъпления, смята той.

Юлиан Ангелов изказа мнение, че Франция най-вероятно ще промени законодателството си. До момента във Френската република уж успешно местата за лишаване от свобода превъзпитаваха. Но вижте какво се случи, сега от тези центрове излизат „превъзпитани“ като ислямисти и това е огромна заплаха за цяла Европа.

Като част от темата може да се разгледа и казусът с тероризма. Като излежи 20 г. затвор един терорист,  извършил кървави атентати, като какъв излиза превъзпитан, запита депутатът.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *