Ангелов: Вредно за България е да има изцяло мажоритарна система

14 юни 2017  |   0 коментара

Правната комисия в парламента разгледа внесените два законопроекта за промяна в Изборния кодекс - на ГЕРБ, където основен акцент е изборите да станат мажоритарни в два тура с абсолютно мнозинство, и на ДПС - с акцент върху възможността да има агитация на различен от българския език с превод на български, както и премахване на задължителното гласуване. Предложенията на ГЕРБ бяха приети в комисията. Идеите за промени на ДПС - не. От левицата казаха, че също готвят предложение за промени като предстои те да бъдат внесени, а в четвъртък текстовете ще влязат в пленарната зала.

Темата за изборните правила коментира народният представител от Обединени патриоти и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов в предаването на БНТ „Референдум“.

Ангелов подчерта, че аргументите на Патриотите да не подкрепят и двата законопроекта са много. Най-важният е, че голяма част от хората не желаят мажоритарна система, което се вижда и от сондажа на социологическата агенция, с която работи предаването. 2/3 от избирателите не подкрепят да има изцяло мажоритарна система.

Друг аргумент е, че ако една партия в момента е на мода, тя може да завземе почти всички места в парламента и в страната да има еднопартиен модел. Това, по думите на Ангелов, е в разрез с идеите, за които българите са се борили през последните десетилетия – да бъде загърбен 45-годишният период на тоталитаризъм.

При изцяло мажоритарни избори в 240 избирателни района би имало възможност депутат в някоя община да стане представител на крайно религиозно течение, финансиран от друга държава, изрази опасения Ангелов. Той допълни, че напълно мажоритарният вот освен, че ще допринесе да бъдат избрани народни представители почти изцяло от една политическа сила, то би могло в парламента да попаднат и такива, финансирани отвън, които ще работят сепаративно, за разделяне на държавата и налагане на краен радикализъм.

Още когато е била представена идеята да има референдум за мажоритарното гласуване, Обединените патриоти публично са заявили своето становище против и не са си променяли мнението, защото за България е вредно да има изцяло мажоритарна система, обясни Ангелов.

Той се скара с колегата си Хамид Хамид, като се обърна към него с думите „Нали твърдите, че сте българска партия. За какво ви е превод на български?”, взирайки предложенията на ДПС, с които се иска да е възможна агитация на чужд език.

„Ясна е тяхната омраза към нашия етнос”, отвърна Хамид.

Това ядоса Ангелови той заяви, че няма такова нещо и никого не мрази, а в момента точно представителят на ДПС използва език на омразата.

Кому е нужна агитация на майчин език, нали всички знаят български език. Вие утре може да поискате превод в парламента, ядоса се патриотът.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *