Ангелов: Българите в Цариброд трябва да пазят родовата си памет

25 май 2018  |   0 коментара

Тук сме, за да подкрепим всички българи от Цариброд за празника 24 май и да почетем паметта на светите братя Кирил и Методий.

Това каза народният представител, заместник-председател на парламентарната комисия по политиките на българите в чужбина и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов по време на посещението си в Цариброд (Димитровград) в Западните покрайнини. Той бе там във връзка с честванията за празника на българската писменост, просвета и култура. На тържествата присъства и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Юлиан Ангелов допълни, че тази година се навършват 20 години от основаването на Културно-информационния център в Цариброд и изрази надежда да има повече инициативи за съхраняване на българщината. Той е категоричен, че българите в района не трябва да забравят своите традиции, обичаи, потекло и език. Трябва да се пази родовата памет и да се съхранява за бъдещите поколения българи, заяви Ангелов.

Петър Харалампиев от своя страна заяви, че по повод патронния си празник на гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в града ДАБЧ подарява нова табела и специални знамена с ликовете на светите братя.

Над 100 деца от Цариброд, както и деца от Босилеград и от Македония участват на голямата манифестация по повод 24 май в София, информира Харалампиев.

Гостите от България поднесоха венци пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на града и проведоха среща с кмета на общината Владица Димитров. Сред темите, обсъждани по време на срещата, бяха образованието на български език и изборите за Националния съвет на българското национално малцинство.

Тържеството в гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в Цариброд бе съпътствано с богата културно-художествена програма. То започна с Химна на българската просвета „Върви, народе възродени”, изпълнен от училищния хор.

Поздравителна дума към присъстващите отправиха директорът на гимназия „Св. св. Кирил и Методий” Снежана Симеонов, Далибор Миланов от КИЦ „Цариброд”, председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, генералният консул на Република България в Ниш Едвин Сугарев, Юлиан Ангелов, народен представител от българското Народно събрание, режисьорът Степан Поляков, председателят на Родно сдружение „Цариброд”, Ален Алексов и Иван Тошев от Националното сдружение на малкия и среден бизнес. Празничните поздравления обедини светлата мисъл, че делото на светите братя Кирил и Методий е от огромно значение за просветата и културата ни и трудолюбиво и единно трябва да следим техния път.

По случай празника димитровградската гимназия получи табела с името и логото на училището, както и българското знаме и знаме с образите на патроните на гимназията Кирил и Методий от КИЦ „Цариброд” и ДАБЧ. Тазгодишните абитуриенти, като представители на първата генерация, която има честта да държи патронното знаме на училището, символично връчиха знамето на съучениците си от трети клас.

Родно сдружение „Цариброд” от Ниш подари на гимназията благодарствена грамота за досегашното, но и бъдещо успешно сътрудничество. Училището получи подарък и от Националното сдружение на малкия и среден бизнес – книга за манастира Зограф в Атон.

Празникът бе повод и да се представят успехите на учениците, които и тази година активно и успешно участваха в редица състезания в различни области – езици и литература, природни и обществени науки, рецитиране, спорт и фотография. Голям брой от тях се класираха и на републиканските състезания. Днес бе връчена наградата на абитуриентката Теа Младенов, спечелена на Републиканската Литературна олимпиада. Специални награди получиха и учениците, които тази учебна година нямаха нито едно отсъствие. Освен състезателните успехи, бяха представени и редицата успешни активности на Ученическия парламент на гимназията.

В рамките на програмата учениците от гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ изнесоха празничен рецитал за живота и делото на светите равноапостоли, който подготвиха с преподавателя по български език и литература Ивана Андрейевич.

По време на тържеството прозвучаха поезия и музика – училищният хор с музикален съпровод на преподавателя по музика Деян Николич представи песните „Де е България” и „Йовано, Йованке”, а момичетата, членове на димитровградското КХД, изпяха народната песен „Пошла Троянка на воду”.

Младежите от гимназията въодушевиха публиката с прекрасното си изпълнение на валс, подготвено заедно с преподавателя по вероучение Биляна Миялков, а тържеството приключи с фолклор – представяне на КХД „Цариброд”, членове на което са и ученици от димитровградската гимназия, с хореограф Далибор Глигоров.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *