Анатолий Величков: Ще искаме от САЩ възможност за поддръжка в България на Ф-16

Анатолий Величков: Ще искаме от САЩ възможност за поддръжка в България на Ф-16

09 февруари 2019  |   0 коментара

За Военноморските сили проектът започна и бе спрян през 2017 г. След това бяха променени параметрите по изискванията. Проектът за многоцелеви изтребител е в процедура, която беше модифицирана в преговори правителство-правителство. Провеждането при една процедура на преговори държава-държава предполага изпращане на искане на оферта. Тя практически е изготвена, като се изчистват някои елементи по индустриалните въпроси. След като бъде изпратена, до 120 дни трябва да бъде изпратен отговор.

Това обяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в предаването „Денят на живо” по Канал 3.  В отговор на критиките на президента Румен Радев, че проектите за модернизацията на армията са забуксували той обясни, че няма как да се движат едновременно трите проекта при положение, че са започнали по различно време.

Величков обяви и че в искането за оферта страната ни ще изрази желание изтребителите Ф-16 да се поддържат в България.

След като бъде издадена заповед на премиера за преговорен екип, ще бъдат определени сферите, в които те ще проведат своите инициативи. Само ще спомена, че в частта индустриално сътрудничество ще има изискване за национална способност за поддръжка във времето на експлоатация. Това е т.нар. ниво 2. Това предполага дългосрочно сътрудничество с български компании в сферата на производство на боеприпаси и софтуер, обясни Анатолий Величков.

Каква, обаче, ще е цената на изтребителите - очаква се да бъде поставена тази задача на министъра на финансите. Възможно е средствата да бъдат депозирани и те да бъдат плащани поетапно. Американското законодателство предполага то да бъде платено директно, разясни заместник-министърът на отбраната.

Това директно плащане, обаче, няма да спъне другите два проекта за модернизация на армията, обясни Величков, като уточни, че те са предвидени в плановете за увеличение на средствата за армията и ще идват от централния бюджет, което означава, че няма да дойдат от бюджета на Министерството на отбраната.

Средствата са заделени, както са гласувани от парламента, уточни той.

Конкретно за проекта за придобиване на нови кораби Анатолий Величков коментира: 

По отношение на проекта за придобиване на патрулни кораби – той стартира като искане за оферти през ноември. Седем са участниците – те работят и поставят въпроси, на които ще се дадат отговори на 12 февруари на конференция. В средата на април очакваме най-рано офертите. Практиката е след това да се назначи междуведомствена група, която предполагам, че в рамките на 3 месеца ще оцени и класира участниците. След това трябва да има работна група, която да представи предложение.

За закупуването на бронирани машини той каза: 

Говорим за индустриално сътрудничество и говорим да бъдат ангажирани повече български и обществени оператори. 20% от сумата на този разход, а той 1,22 млрд. лева, следва да бъде дадена като технологичен трансфер на български икономически оператор. Ще издам една тайна, че бе разписано това да бъде дружество – 100% собственост на МО. Става въпрос за „Терем”.

Относно оборудването на различните бойни машини и конкретно за комуникационните системи той обяви, че е зададено изискване да придобием и национален криптоалгоритъм.

Аланолий Величков разясни и за ремонта на летателната техника:

Ремонтите на настоящите руски самолети и по-точно за МиГ-29 ще се извършват регулярно, съобразно договора с РСК МиГ. 

По отношение на Су-25 имахме технически проблем от финансово естество. Смятаме, че нещата обаче ще се развият в положителна посока.

Най-вероятно и след придобиване на нов самолет МиГ-29 ще продължи да изпълнява службата си по еърполисинг. Това означава живот от 6-7 години, което предполага и модернизация на системите на МиГ-29.

Той обясни, че за 2019 г. ще бъдат заделени и средства за екипировка на военните, за да изгледа българският войник като съвременен войник.

Целия разговор вижте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *