Александър Сиди: Надявам се българските граждани да дадат своята позиция по темата Европа на 26 май

Александър Сиди: Надявам се българските граждани да дадат своята позиция по темата Европа на 26 май

14 април 2019  |   0 коментара

Александър Сиди, народен представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Заседанието на КСНС. Скандалите от последните дни и последвалите оставки

Какви са реалните резултати и ще има ли значение това заседание? Има ли кой да се справи със злоупотребите по високите етажи на властта, попита водещата Клара Маринова.

Александър Сиди отговори, че това заседание е било, за да се претопли една манджа, която ние сервираме вече втора-трета седмица. Той продължи, че още след първото заседание при президента по тази тема е била сформирана комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество. Там помним, че имаше спорове кой кого да назначава и защо и си мисля, че част от този разговор беше и КСНС на принципа – ето на, видяхте ли, казахме ли Ви! А, че скандалът е ужасяващ, с ужасяващи размери – не смятам, че има български гражданин, който да не смята, че е така, добави народният представител.

Как ще се преборим с корупцията по високите етажи на властта – с оставки, с този закон, който съществува и сегашната КОНПИ? Изобщо какво ще се случва оттук нататък, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ каза, че отговорът на този въпрос е много труден, но за съжаление не сме стигнали до същината на проблема, а той е, че през годините много имотни сделки в страната са се сключвали на данъчна оценка. Това води до неплащане на данъци на държавата в огромни размери. Ако проверим, която и да е строителна фирма, ще видим, че тя вероятно също изповядва на данъчни оценки или близки до тях, а продава на различни според сайтовете за имоти. В тази посока трябва да се предприемат повече стъпки.

А за политиците, които са извършили такъв неморален акт, е ясно, че трябва да понесат своята политическа отговорност. Тя обаче трябва да бъде с еднакъв аршин за всички участници. Народният представител заяви, че ГЕРБ са показали, че когато при тях има съмнения за корупция следват оставки. За съжаление такава отговорност от страна на БСП или от представители на съдебната власт не се носи.

Оставките ще решат ли проблема, попита водещата Клара Маринова.

Александър Сиди отговори, че оставката е начин за носене на отговорност. Те сами по себе си не могат да решат проблемите, защото те се коренят другаде. Начинът обаче един политик да понесе своята отговорност е като подаде оставка. Народният представител още веднъж подчерта, че аршинът трябва да е еднакъв за всички и ако БСП искат да бъдат морален съдник, първо трябва да изчистят себе си.

Няколко пъти споменавате БСП и ми дърпате езика – излезе решение на съда и Елена Йончева осъди премиера. Нали с един аршин трябва да се мери, но председателят на ПГ на ГЕРБ подаде оставка, но си запази партийните постове. Това не е ли също двоен аршин, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че дали някой ще напусне собствената си партия е негово решение. Той обаче още веднъж подчерта, че БСП имат възможност да бъдат градивната опозиция, но не са се възползвали от нея. Народният представител припомни, че още при избухването на скандала „Суджукгейт“ замесеният в него депутат от ГЕРБ си е подал оставката, но в същото време в групата на БСП продължава да присъства човек, срещу когото са повдигнати обвинения за едно от най-грозните престъпления срещу демокрацията – купуване на гласове.

Евроизборите

Водещата попита своя събеседник дали скандалите от последните дни могат да намалят избирателната активност.

Той отговори, че тя така или иначе ще бъде ниска, а за съжаление на европейски избори активността е ниска не само у нас, но и в цяла Европа. Според него това не е добре, защото виждаме, че в Брюксел се вземат решения, които пряко засягат всеки един български гражданин. Двойните стандарти при храните и планът „Макрон“ са примери за това.

Аз много се надявам българските граждани да дадат своята позиция по темата Европа, защото в следващите 5 години в България можем да сменим 5 правителства, но ЕК ще бъде една! Оказва се, че това са едни много важни избори, надявам се, че българските граждани ще го осъзнаят, категоричен бе народният представител.

„Европа ни чува“ е слоганът на ГЕРБ, а аз ще продължа Вашата мисъл – как ни чува, като гласува така драстично срещу интересите на държавите от Централна и Източна Европа? Като ни чува, защо не реагира, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че не би искал да коментира слогана на друга партия, а що се отнася до двойните стандарти може да каже, че най-успешният български евродепутат Ангел Джамбазки води тежка битка вече пета година срещу тези неща. Той подчерта, че Европа трябва да се промени отвътре, защото не може една ЕК, която се състои от чиновници, неизбирани от никого, да налага решения в ущърб на който и да било европейски гражданин. Ние искаме Европа на отечествата, Европа на консервативните традиционни християнски ценности, защото Европа е християнски континент с християнски ценности, категоричен бе народният представител.

Какъв ще бъде лозунгът на Ангел Джамбазки, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че все още се мисли по въпроса. Той продължи, че ВМРО ще се явява самостоятелно на евроизборите, въпреки че до последния момент вратата към другите партньори от малката коалиция е била отворена. Според Сиди НФСБ за пореден път са решили да се преброяват на избори. Отношението от страна на Атака е било коректно, но няма как пътят да бъде две от трите.

Ние сме влезли в 44-ото Народно събрание като коалиция „Обединени патриоти“. Коалиция „Обединени патриоти“ има управленска програма, има управленска програма заедно с ПП ГЕРБ и съответно отделяйки една от трите партии или отделяйки две от тях всъщност ние правим сериозно разделение вътре в групата, а не това е пътят. В крайна сметка европейските избори са отделни, всяка партия има право да участва самостоятелно, това не би трябвало да влияе на вътрешната политика, която все пак работи в посока на програмата, която ние сме заявили. Това беше причината да не създаваме излишен скандал и напрежение между нас и партньорите ни от НФСБ и Атака и казахме – или и трите заедно, или нито една от трите, завърши Александър Сиди.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *