Александър Сиди: За съжаление явлението „доживотен длъжник“ е много често

Александър Сиди: За съжаление явлението „доживотен длъжник“ е много често

16 юни 2020  |   0 коментара

Явлението „доживотен длъжник“ за съжаление се случва много често, заяви в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ на БНР депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Той даде пример:

Човек е имал кредит за жилище, което поради някаква причина е спрял да може да плаща. Идва изпълнител – било то частен или държавен, тъй като апартаментът е обезпечен към задълженията към банката- става публична продан и се удовлетворяват част от вземането. Ако кредитът е бил 100 хиляди, то апартаментът се продава за 70 хил.,  длъжникът продължава да има да плаща 30 хиляди. Хем е загубил жилището си, хем продължава да е длъжник. Така този човек до края на живота си не излиза на светлия пазар, тъй като всяка стотинка, която спечели, отива за удовлетворяване на кредитора.

Затова и парламентарната група на „Обединените патриоти“ организира в Народното събрание обществено обсъждане на предлаганите текстове на нов Закон за личния фалит.

Целта е да се сложи край на фигурата „доживотен длъжник“, обясни Сиди.

Тук говорим обаче за добросъвестните длъжници, за тези, които доказват, че не са могли в последните три месеца да изплащат своите задължения, които хора са работили в последните пет години поне три от тях. Биха могли да поискат защита от съда. Тази защита към длъжника му дава възможност той наистина да продължи да работи на светло. След тези пет години всичките му задължения под 10 хил. лева се заличават и съответно той спира да бъде длъжник,  каза депутатът Александър Сиди по повод проектозакона на „Обединените патриоти“ за личния фалит.

Интервюто с него можете да чуете от звуковия файл >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *