Александър Сиди: В Перник искат вода, а не вот на недоверие

Александър Сиди: В Перник искат вода, а не вот на недоверие

07 януари 2020  |   0 коментара

Депутатът от ВМРО коментира и реакцията на сръбския външен министър срещу България

На опозицията това ѝ е ролята – да внася вот на недоверие. Управляващите трябва да чуят мотивите ѝ, каза в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Това обаче не означава, че трябва да подкрепим този вот. Това е пореден епизод от битката на Корнелия Нинова да позиционира БСП като опозиция в държавата. Общественото негодувание е нещо различно. То не минава през пленарната зала, коментира Александър Сиди решението на левицата да внесе вот на недоверие срещу правителството заради водната криза в Перник.

Усилията на правителството са много, но явно недостатъчни. Не само на това правителство обаче, но и на всички досега. Кризата в Перник със сигурност не се е случила в последните 2-3 месеца. Най-вероятно не са се взимали мерки, затова бяха сменени шефът на ВиК и областният управител. Сега вече са предприети такива - командировани са дори министри, за да се реши проблемът. Затова не мисля, че вот на недоверие ще реши въпроса. По-скоро ще даде допълнителна възможност в пленарната зала да се водят речи дълго време и дебати по тема, която иска работа, а не приказки, допълни още Сиди.

Не мисля, че трябва да се притесняваме по някакъв начин за мнозинството. ДПС са успявали във времето да докажат, че умеят да извиват ръце с различни искания – ще видим как ще бъде този път. Ако Народното събрание реши, че няма повече доверие в това правителство, тоест, преобладават гласовете срещу правителството, ще отидем на предсрочни избори. В това няма нищо страшно. Не вярвам да се стигне до такъв сценарии, посочи депутатът от ВМРО.

Сиди каза, че не се водят преговори с „Воля“ за участие в управляващото мнозинство. Преговори с „Воля“ не са водени и няма заявка за такива. Ако има преговори, то е логично те да бъдат във формат - управляваща коалиция с „Воля“, а не „Воля“ с ГЕРБ, каза той.

По думите му има риск от нова бежанска вълна към Балканите заради ескалацията на напрежението в Близкия Изток. България има своите основания да се притеснява, така че се надявам напрежението да деескалира. Държавата ни е подготвена – има ограда на границата, има охрана в жива сила, имаме своите начини за противодействие, но знаем, че ако тръгнат милиони хора, нищо не може да ги спре, подчерта Александър Сиди.

Той коментира и последното изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич по отношение на българското малцинство в Сърбия, което гласи: „Българите в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство“.

Това е поредният епизод от антибългарската риторика на сръбската държава. Тя продължава в последните 130 години. Сърбите не успяха да разберат, че Югославия свърши и Сърбия е равна с всички останали държави на Балканите. Това поведение на един сръбски политик не е приемливо, особено ако искаш да вървиш към членство в Европейския съюз и НАТО, заяви депутатът.

Разбира се, че в Сърбия има българско малцинство, и разбира се, че неговите права трябва да бъдат защитени. Там върви процес на обезбългаряване на тези територии, държат умишлено региона най-бедния, заяви Сиди.

Според него българите в региона трябва да бъдат подпомагани от българската държава с образователни материали, а ако проблемите им не бъдат решени, не е изключено България да не подкрепи евентуална кандидатура на Сърбия за членство в Европейския съюз и в НАТО.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *