Александър Сиди: ВМРО предлага работещо решение за ограничаване скока на цените на основните хранителни продукти

Александър Сиди: ВМРО предлага работещо решение за ограничаване скока на цените на основните хранителни продукти

11 октомври 2018  |   0 коментара

Александър Сиди, народен представител от ПГ на „Обединените патриоти”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Разкритията около убийството на Виктория Маринова

Александър Сиди заяви, че в Русе е било извършено едно брутално убийство. Убита е обаче не журналистката Виктория, а жената и майката Виктория, защото се е оказало, че това престъпление няма нищо общо с нейната професия. Това е важно да се каже, защото през последните дни зложелатели на България са пратили на всички възможни места в чужбина информация как в България се убиват журналисти.

Народният представител обясни, че по този повод от ВМРО са поискали да се премахне съкратеното съдебно следствие когато имаме умишлено убийство по такъв начин.

Най-тежкото наказание е доживотен затвор без право на замяна и, според мен, този изверг трябва да получи точно това! Разбира се, прокуратурата трябва да го докаже, а съдът да се произнесе с присъда, която да влезе в сила, че именно този циганин, който ни бе представен, е всъщност реалният убиец, категоричен бе Сиди.

Оттук нататък какви са изводите от този случай, според Вас, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че наистина по този случай е имало колкото медии – толкова и версии, а това е грешно и тъжно. В България си има легитимна власт, избрана от мнозинството от хората, която би трябвало да извършва разследването и да посочва кой е извършителят. Съдът преценява дали доказателствата, които се събират от разследващите полицаи, са достатъчни и издава присъда. Това е правовият ред.

Пак казвам, не можем да разчитаме на никаква друга версия освен тази, която официалните власти в държавата изнесоха. В крайна сметка нека уважаваме труда на тези хора, които работиха неуморно няколко дни. Раздаването на правосъдие и формирането на мнение от медиите трябва да бъде изключително внимателно, призова народният представител.

Той обясни, че свободата на словото е висше благо, което трябва да защитаваме ежедневно, но не трябва прибързано да слагаме клеймото – в България се убиват журналисти. Обществото има нужда трезво да мисли и да вземе адекватни мерки в посока на това да защити гражданите.

Новото ръководство на МВР

Как преценявате общата криминогенна обстановка в държавата, попита водещата Клара Маринова.

Александър Сиди отговори, че няма необходимата експертиза да дава такива оценка. Според него, обаче, МВР полага усилия в борбата с битовата престъпност. Ангажимент на управляващите е бил да има полицай във всяко едно село и през миналата година МВР е провеждало активно конкурси, за да попълни недокомплекта от служители.

Това е пътят и разбира се дадох своя кредит на доверие, гласувах за новия министър на вътрешните работи, който е човек от системата и знае как се работи на терен, минал е през всички стъпала на системата. Така че се надявам той да направи онова МВР, което всички искаме, министерство, което да се грижи за вътрешния ред и сигурността на гражданите, заяви народният представител.

Председателят на Вашата парламентарна група е на обратното мнение, той му поиска оставката, групата как реагирахте на това искане на Волен Сидеров, попита водещата Клара Маринова.

Александър Сиди отговори, че в групата не е обсъждано това изказване на Сидеров. Той уточни, че все пак изказването е направено в напрегнат за семейството на Сидеров момент. Ако все пак има неадекватно държане от страна на служители на МВР, то тогава инспекторатът ще си каже думата и ще се вземат адекватни мерки.

Обществените настроения според последните социологически проучвания

Поредно социологическо проучване на „Алфа рисърч“ сочи спад на доверието в управляващите и в основните институции, но ГЕРБ все още държи преднина пред БСП с около 2-3%. Обаче тенденциите са ясни. А Вашият коментар, попита водещата Клара Маринова.

Александър Сиди отговори, че тези тенденции са нормални, от една страна липсва ореолът от европредседателството и отново сме задълбали във вътрешнополитическите проблеми. От друга страна, ескалира напрежението между ГЕРБ и БСП и между изпълнителната власт и президента, което ерозира доверието в институциите. Излизат и вътрешните проблеми в БСП, които председателят на партията се опитва да решава чрез инспирирането на скандали.

Водещата отбеляза, че едва ли само опозицията е виновна за ниския рейтинг на институциите и на изпълнителната власт.

Събеседникът ѝ отговори, че това донякъде е така, а известни противоречия съществуват и сред управляващите. Освен това гражданите все още не усещат в достатъчна степен сигурност, както и сериозно нарастване на стандарта им на живот и това също ерозира доверието в институциите.

Това е проблем, че ако имаме успехи, не успяваме да ги обясним правилно, а се занимаваме с ежедневните скандали, които сами си създаваме или някой друг ни създава. И другата причина е, че всяко едно напрежение във всяка държава се изпуска през Народното събрание, заяви Александър Сиди.

Мерките срещу повишаването на цените

Александър Сиди заяви, че Обединените патриоти работят в посока увеличение на доходите на българските граждани и подобряването на сигурността. Има успехи в тази област, разбира се не в размерите, в които на Патриотите им се иска, но това все пак донякъде ще компенсира увеличаването на цените. От ВМРО са предложили стабилизиране на цените на основните хранителни продукти, за да сме сигурни, че през тази зима на всяка една българска трапеза ще има най-необходимите продукти.

Разчитате ли, че от ГЕРБ ще ви подкрепят в тези ваши предложения, попита водещата Клара Маринова.

Народният представител отговори, че всичко е въпрос на дебат, а ВМРО отваря дебата.

Ние предлагаме решение, което със сигурност ще работи. Дали е най-доброто – не се ангажираме да даваме такава оценка. Нека други, които се занимават с икономика, да кажат, че има и по-добро работещо решение и ние ще се съгласим с него. Но отговорът – не, няма да стане, защото пазарът определя цената – няма да стане! Защото тази цена не я носят производителите, носи я всеки един български гражданин, който влиза в магазина и дава 1,5-2 лева за хляб. Тогава проблемът ще бъде върху тези, които не са измислили начин как да спрат галопирането на цените нагоре, ако има такъв. Ние предлагаме един и ако този начин означава по някакъв начин ограничаване на свободния пазар, но в името на това българските граждани да могат да сложат хляб на трапезата си, аз смятам, че не би трябвало да има компромис с това, завърши Александър Сиди разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 10 октомври 2018 година.  

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *