Александър Сабанов: 300 лв. компенсация на прасе е добра цена

Александър Сабанов: 300 лв. компенсация на прасе е добра цена

06 август 2019  |   0 коментара

Депутатът се надява обезщетения да има и за хората, които имат животни за лично ползване

Африканската чума по свинете атакува все повече места в нашата страна. Огнища или съмнения за заразата има вече в много райони на България. Най-засегната се оказа до сега Северна България, където няколко индустриални свинекомплекса трябваше да се разделят с животните си.

Наличието на чума пък налага премахването на прасетата и от домашните стопанства. Всичко това пък доведе и до много протести на различни места в страната, а много хора изразиха и съмненията си в наличието на заразата.

Народният представител от ВМРО Александър Сабанов коментира пред водещия на „Денят ОН ЕР“ Николай Кръстев, че е алармирал за потенциалната опасност от разпространението на африканската чума още преди две години, но предложените от него законопроекти и действия не са били изпълнени.

По думите му сега заразата ще причини огромни щети, защото ще трябва да се изплатят обезщетенията на свинекомплексите, но има и други загуби, които ще бъдат регистрирани.

Над милиард лева ще бъде загубата за икономиката на държавата. От там ДДС-то, което няма да влезе, е над 400 милиона, между 20-40 хиляди души работят в сектора - всички те ще отидат на гърба на държавата. Отделно има свързани с този бизнес други производства, обясни Сабанов.

Депутатът от ВМРО подчерта още, че мерките срещу африканската чума, които държавата е предприела, са адекватни, защото такива се взимат във всички страни, където се появи заразата, а те по думите му са 23 в цял свят.

Въпреки че някои хора не ги разбират и ще има атаки, разбира се. Винаги ще има някои хора, които ще опонират, допълни той.

Александър Сабанов коментира още, че 300 лева за прасе, колкото е евентуалното обезщетение, което в свинекомплексите ще получат, е добра цена.

По думите му обаче трябва да се мисли и обикновените хора, които гледат по едно или две животни за лична консумация, също да бъдат обезщетени.

Призовах министър-председателя и финансовия министър да се вземе решение, да се видят какви ще са загубите за бюджета, но все пак тези хора и те да бъдат обезщетени, въпреки че не са регистрирали своите животни. Това вече ще бъде решение на Министерския съвет, заяви депутатът.

Александър Сабанов каза, че няма как някой да каже със сигурност как е влязла чумата у нас.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *