Александър Сабанов се срещна с рибари от Тутракан

Александър Сабанов се срещна с рибари от Тутракан

21 май 2020  |   0 коментара

Депутатът от ВМРО обеща съдействие. Ще постави въпросите им пред земеделския министър

Рибари от Тутракан се срещнаха с народния представител от ВМРО - „Обединени патриоти” Александър Сабанов. На срещата те изтъкнаха своето недоволство от удължената от Министерството на земеделието, храните и горите забрана за стопански риболов на дунавска скумрия (карагьоз) и връчиха на депутата протестна подписка до аграрното ведомство, съобщава БНР.

Рибарите информираха, че в румънския участък на река Дунав забраната за улов на всякакъв вид риба е 45 дни, но за дунавската скумрия е само 15 дни - от 20 април до 4 май. В България забраната за улов на дунавска скумрия става 45 дни - до 1 юни.

Поставихме въпроса пред народния представител, за да съдейства да няма удължение на забраната. Защото има вероятност на 1 юни да пуснат риболова на скумрията, а за останалата риба - на 15 юни, каза Милена Ламбаджиева, която се занимава с риболов от 30 години. Реката е една, не може румънците да ловят скумрия, а ние - не, допълни тя.

Над 80 са рибарите в Тутракан, за които риболовът е поминък и с него те изхранват семействата си.

Народният представител Александър Сабанов пое ангажимента да постави въпросите в Народното събрание с питане до земеделския министър Десислава Танева, а също и да съдейства за провеждане на среща на рибарите с представител на ИАРА. Той им предложи още да учредят свое сдружение, което да защитава интересите им. Организацията може да прерасне и в Асоциация на дунавските рибари.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *