Александър Сабанов: Сваляне на ДДС е временна мярка, ще следим какво се случва

Александър Сабанов: Сваляне на ДДС е временна мярка, ще следим какво се случва

26 май 2020  |   0 коментара

Колко да е ДДС за ресторантьорите и за книгите? По темата дебатите продължават, 9-те % се обсъждат, разговорите дават път и на изчисленията, които на този етап са против рязко сваляне на ставката. 

Разговор в ефира на БНР с Александър Сабанов, народен представител от ВМРО и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Александър Сабанов разясни, че още на 4 май от ВМРО са направили предложение за сваляне на ДДС на 9% за ресторантьорския бизнес, но впоследствие и премиерът Борисов е обявил подкрепа.

По думите му:

Тогава мярката се разви от ГЕРБ и се стигна до споразумение между нас. Второто предложение включва и книгоразпространението и и книгоиздавенето. 

Нашето предложение включва не само изсветляване на бизнеса на ресторантьорите, но и те предложиха да вдигнат осигурителни ставки от 610 на 800 лева за персонала си. Това ще донесе повече пари във фиска. Основното беше, че със заповед на министъра на здравеопазването изцяло бе спрял този бизнес от 13 март до сега. Това е глътка въздух за този бранш, който пострада най-много от кризата. Има срок за намаляването на ДДС за ресторантите. Ние ще следим какво се случва с ДДС до 1 януари 2021 година.

Сабанов каза, че туризмът като цяло носи между 11 и 13% от БВП у нас и за да вземе нещо от този бранш към фиска, се прави и тази мярка.

Естествено, че има противници - Владислав Горанов и Менда Стоянова са против тази мярка, но тя се прие от бюджетната комисия в НС, подчерта народният представител.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *