Александър Сабанов: Проблемът е, че българинът приема и понася корупцията

Александър Сабанов: Проблемът е, че българинът приема и понася корупцията

12 октомври 2017  |   0 коментара

Хората, които ще се занимават с антикорупция трябва да бъдат външни за политиката, професионалисти и хора, които имат опит

Всяка подадена оставка е личен акт. Затова и Обединени патриоти подкрепихме тази на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров за разлика от предния път, когато бяхме „против“ оттеглянето на Делян Добрев. Това посочи Александър Сабанов, народен представител от ВМРО, в студиото на „Денят ОН ЕР“ по телевизия България ОН ЕР.

Антон Тодоров си понесе отговорността. Казусът е приключен и не бива да бъде обвързван с Валери Симеонов, който има трудносмилаемо за общата публика чувство за хумор. Би било по-добре да се отправи поглед към автоцензурата в медиите вместо към цензурата, налагана от политиците, отсече Александър Сабанов.

Нека да се замислят колегите от БСП и от опозицията като цяло, дали са нужни на България такива дребнотемия на фона на предстоящото председателство на ЕС и как изглеждаме в очите на Европа. Нека да се съсредоточим по важните теми. Тези скандали изместиха темата от 4% БПВ и това не се чу и разбра от широката аудитория, допълни още Сабанов.

Той коментира още темата за борбата с корупцията след провалилото се заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Припомняме, че след три часа разговори държавният глава прекрати дебатите поради липса на кворум и насрочи ново заседание.

Проблемът идва от това, че българинът приема и понася корупцията. Необходимо е да бъде изготвено законодателство, с чиято помощ тази търпимост трайно да се изкорени, заяви още Александър Сабанов.

Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които Комисията за конфискация на имущество и БОРКОР.

Досега и ГЕРБ, и БСП излязоха със свои антикорупционни законопроекти. От БСП пък предложиха свой закон, който предвижда да бъде създадена специална агенция „Антикорупция“.

Един от основните спорове между ГЕРБ и левицата е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура. Управляващите предлагат това да става в парламента, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.

Така или иначе хората, които ще бъдат избрани в тази нова структура трябва да бъдат външни за политиката, професионалисти и хора, които имат опит като следователи, прокурори, за да не станат маша на нечия политическа сила, допълни още Сабанов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *