Александър Сабанов: България има един от най-добрите закони за оръжията

Александър Сабанов: България има един от най-добрите закони за оръжията

17 декември 2018  |   0 коментара

Парламентът създава работна група за Закона за оръжията, която да разгледа възраженията на 25 организации преди второ четене. Проблемът в законопроекта е, че се забранява вече закупуването на полуавтоматични ловни карабини, които са разрешени в Европа.

Това коментира ви интервю пред Моника Гаджанова за tribune.bg народният представител Александър Сабанов от ВМРО.

Текстовете на законопроекта указват, че автоматични оръжия, като например, ловният вариант на автомат „Калашников“, практически отпадат от пазара.

- Каква е тази евродиректива на Брюксел, която налага промените?

- Евродирективата е във връзка с тероризма. Тях почти никой не ги чете. Хората, които имат оръжие, се интересуват и от това. Съгласни сме, че трябва да има някакви ограничения за големите многозарядни пълнители. По закона за лова можеш да отидеш на лов с ловна карабина, която е с не повече от 5 патрона. Автомат „Калашников“ има пълнители с 30 или 60 патрона. Идеята е, че ловните полуавтоматични карабини трябва да продължат да се използват, а тези пълнители, които досега са били на свободна продажба, да има наказание, ако се използват. За мен забраната на ловните полуавтоматични карабини не е правилна, защото в Чехия тази директива я отхвърлиха.

- Вторият проблем е с газовото оръжие. То минава на регистрационен режим.

- България има един от най-добрите закони за оръжията, боеприпаси, пиротехническите и взривни вещества, а газовото оръжие е на уведомителен режим. Не може в цяла Европа газовото оръжие да е на свободен режим, а у нас от уведомителен да мине на разрешителен режим. Газовото оръжие се купува изключително и само за самоотбрана. Няма как да направиш някакви поражения.

- Колко баби се защитиха така?

- За това става въпрос. За сигурността на човека да притежава газов пистолет в къщи. Ако някой му влезе в къщи в тъмното, той е спокоен, че ще го спре или уплаши. Още повече тези газови пистолети, които са в масово разпространение, те са с алуминиеви цеви. Алуминиевата цев, ако ѝ се сложи боен патрон, има голяма вероятност тя да се пръсне и да нарани стрелеца.

- Не може да се преработи?

- Няма как да се преработи. Навремето имаше такава възможност, но за руските газови пистолети, които бяха с желязна цев. Там нещата са съвсем други. Аз приех след разговор с вътрешния министър, както и с Цветан Цветанов, като председател на Комисията по обществен ред и сигурност, че ще бъде създадена работна група, където ще бъдат поканени абсолютно всички заинтересовани лица.

- Това между първо и второ четене?

- Да, отделно от това максимално удължихме срока за гледане на закона на второ четене – три седмици без отчитане на коледните празници.

- Т.е. през януари да се обсъдят промените?

- Да, през януари, за да могат се изчистят всички забележки. Те са 25 организации, които имат забележки към този закон. Имаше два варианта – да дадем този срок между двете четения или да отхвърлим закона, да го върнем за преработване. Но четирите основни казуса тук са ловните карабини, газовото оръжие, възстановките – хората, които се занимават, като „Традиция“, с опазването на българската история, а сега искат разрешителен режим и за техните стари пушки. Как ще докаже бай Иван, който играе Таньо войвода, че му трябва тази пушка.

- Другото са спортните клубове?

- И те са четвърти. Те също имат възражения по определенията в закона за това какво е тренировка и т.н. Ние приветстваме идеята, която г-н Цветан Цветанов подкрепи, а именно да има работна група, в която да се изчистят всички тези недоглеждания и забележки.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *