Акад. Георги Марков подкрепя Михов в политическата битка

Акад. Георги Марков подкрепя Михов в политическата битка

18 септември 2014  |   0 коментара

За национално съгласие и постигане на политическо помирение между партиите и обединение около жизнено важните въпроси, призова историкът доц. д-р Милен Михов, водач на листата на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ за област Велико Търново. Това се случи по време на среща в старата столица, на която присъства и историкът акад. Георги Марков. Той беше във Велико Търново, за да подкрепи ученика и приятеля си доц. д-р Милен Михов.

Михов обясни, че единствено чрез обединение на партиите около няколко приоритета България ще може да премине не само през дълбоката икономическа и политическа криза, но и през предизвикателствата на световните конфликти. Според него конфликтите много бързо и заплашително се доближават до българските граници и зареждат близкото пространство и Балканите с противоречия, които вещаят не само икономически, но и военни предизвикателства и кризи

Водачът на Патриотичния фронт е убеден, че националното помирение и съгласие са пътят за развитие в името на „България над всичко“.

„Цяло поколение живее в преход. 25 години дори са много време за историята. Сътресенията вече станаха прекалено остри, крайно време е интелигенцията отново да влезе в политиката“, каза историкът академик Георги Марков.

Академик Марков припомни, че след 1989 г. в Народното събрание имаше писатели, учени.

„След това се оказа, че политиката е мръсна работа, интелигенцията се отврати и напусна. Днес повече от всякога смятам, че учените също имат място в политиката. Тя не е мръсна работа, в нея има и морал и затова трябва да има и морални политици. Не може по Байганьовски да се говори, че всички са маскари“, каза още акад. Марков.

Според него добри българи като доц. д-р Милен Михов трябва да се впрегнат и да докажат, че националните интереси са над партийните и над личните.

„Надявам се, че Милен ще постигне това. Прекалено много се вторачваме в тези групови и партийни интереси и забравяме за националните. Политиката става средство за препитание и за обогатяване, а не трябва да е така“, посочи Марков.

Той изтълкува посланието на Патриотичния фронт „България над всичко“ за изборите на 5 октомври със съвета, че Отечеството трябва да бъде преди всичко и всички.

„За това Отечество са загивали хора и то млади хора във войни, във въстания и революции, за да я има България. Не можем всичко да превърнем в пари, които днес са станали основна ценност. Разрушиха се дори семейните ценности. Трябва да мислим не само за себе си, но и за хората и времето след нас, защото животът и политиката не започнат нито от нас, нито ще свършат с нас. Трябва да имаме чувство за историзъм. Политиците да не мерят времето и живота в мандати, а да имат историческа перспектива“, каза още академик Георги Марков.

Според доц. д-р Милен Михов историческата перспектива е добрата перспектива, тази, която води към развитие, а не към задълбочаване на конфликтите и кризите.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *